ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΜΑΚΗ

Η Σοφία ξεκίνησε τις σπουδές της στη σχολή χορού Μίτση Λαούδη στον Βόλο (Associate, ISTD 1998, Teaching certificate, RAD 2001) και παράλληλα άρχισε η συνεργασία με την ομάδα μουσικού χοροθεάτρου και λόγου ‘Ερινεώς’.

΄Προμηθέας Δεσμώτης΄ σε πρωτότυπο κείμενο στα αρχαία ελληνικά, ο “Ύμνος στη Δήμητρα”, ο “Δωδεκάλογος του Γύφτου”, το αφιέρωμα στον Ρήγα Βελεστινλή είναι κάποια από τα έργα που ταξίδεψαν σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εκεί ήρθε σε επαφή με τεχνικές σωματικού θεάτρου και δομές της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας.

Ως δασκάλα μπαλέτου έχει συνεργαστεί στην ομάδα αγωνιστικής ρυθμικής γυμναστικής του ΓΕΒ Βόλου.

Το 2003 πήγε στο Λονδίνο (Dance studies professional Diploma, Laban 2004). Εργάστηκε ως δασκάλα και χορεύτρια στην Danceart στο Βόλο ως το 2007. Εκπαιδεύτηκε στην μέθοδο Stott Pilates reformer, σε τεχνικές αποκατάστασης μέσα από την άσκηση και εργάστηκε ως προσωπική προπονήτρια.

Το 2010 οργάνωσε το Kinetic Lab, μια δράση ερευνητική πάνω στην κίνηση που οδήγησε στην διαμόρφωση μια κοινότητας. Διοργάνωσε μαθήματα και σεμινάρια με στόχο να δημιουργηθεί μια ομάδα χορού. Το 2012 χόρεψε με την ομάδα ‘Απλά βήματα’. Το 2015 η Σοφία μαζί με την Αλεξάνδρα Ευαγγελοπούλου έφτιαξαν την ομάδα σύγχρονου χορού concentric και την παραγωγή της ‘είμαρμαι’, κλείνοντας τον κύκλο του Kinetic Lab.

Το 2016 ξεκινά τη συνεργασία της με την Κίρκο, τη μεγαλύτερη ομάδα τσίρκο της Θεσσαλονίκης. Σήμερα η Σοφία ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη, είναι μαμά δύο αγοριών και παρακολουθεί εκπαίδευση σωματικού θεάτρου στο Present Being Performer lab